Cérnák

Egy hivatalos meghatározás: a cérna több fonal (ág) összesodrásával készült szál. Összeerősítés és díszítés céljaira egyaránt használható. Finomságát direkt vagy indirekt cérnafinomsági számmal fejezik ki. Szilárdságát a szakítóerő vagy a szakadási hossz fejezi ki. Anyaga pamut, len, selyem vagy szintetikus szálas anyag.

A cérnára jellemző a direkt cérnafinomság azaz  az egységnyi hosszúságú cérna súlyát megadó mutatószám. Ennek egyik mértékegysége a tex, amely 1000 m hosszú fonal súlyát adja meg pondban, és ennek a tízszerese a grex. Kicsit közelebb áll hozzánk a harmadik egység denier (olvasd: dönié), jele Nden, vagy den és ebből megtudhatjuk, hogy mennyi 9 kilométer cérna súlya grammban.

Az indirekt cérnafinomság az előző fordítottja, itt adott cérnasúlyhoz tartozó szálhosszúság van megadva. A jó pamutcérnából 1 fontot 840 yard nyom. A lencérnáknál viszont nem a hossz van megadva, hanem hogy az 1 font súlyú cérna hány 300 yard hosszú motringból áll.

A cérna legfontosabb szilárdsági mutatója a szakadási hossz, azaz az a hossz, amelynél a cérna a saját súlya alatt elszakad.

Régebben a cérnák orsóján feltüntették a finomsági számot, és utána / jellel elválasztva hogy hány ágból áll a cérna. A varrócérnák 2 vagy 3 ágból sodortak.

A Lánchíd varrócérnákon Nm 100/3 vagy Nm 80/3, a gomblyukvarrón Nm 27/3 volt a jelzés. Van olyan 10 éves remek német cérnám amin ez olvasható: Nm 100/3 dtex 300(3) 200m/220yds..De ez már a múlté. Ritka az a spulni, amelyikről a finomsági szám leolvasható. A varrógépem gyári alapbeállításához 100/2-es cérna tartozik. Ha pont ilyen cérnát óhajtok venni, akkor az eladó segítségét kell kérni. A gyártmánykatalógusokból kikereshető színenként a 100/2-es finomságú cérnák cikkszáma, amely fel van tüntetve a spulnikon. Kedvenc szóhasználatommal élve mondhatóm: így igaz, elvileg. Gyakorlatilag alig van rövidáru bolt, ahol tartanak gyártmánykatalógust.

 

Varrócérnák

 

Hajdan, úgy negyven éve úgy tanultam, hogy a varráshoz szükséges cérnákat 5 csoportba lehet besorolni, amelyek: férccérna, varrócérna, gombfelvarró cérna, selyem cérna és gomblyuk zsinór.  Ebben az időszakban nálunk Magyarországon volt a Lánchíd cérna kézi és gépi varráshoz. Úgy emlékszem,  választani csak színeket lehetett, és azon belül két féle vastagságot, továbbá volt még kis spluni 100 méter cérnával, és nagy spulni 500 méterrel. Továbbá kapható volt férccérna két féle vastagságban, két féle színben, gombfelvarró és gomblyukzsinór sok féle színben, és néhány igen silány hímző fonal.

Vagy 30 éve kezdett bővülni a választék, megjelentek a műszálas cérnák is. Majd észrevétlenül átestünk a ló másik oldalára. Most zavarban ejtően nagy a választék.

Általánosságban kijelenthető, hogy kézi varráshoz minden varró cérna megfelelő, ha nem foszlik, és nem gubancolódik. Sajna sok helyen ilyenek is vannak forgalomban.

A jó öreg nagyatádi Lánchíd még mindig létezik, és én többnyire még mindig ezt használom, de néha kényesebb munkákhoz, baba és maci varráshoz veszek némileg jobb nagyatádi cérnát, vagy más márkát.

A gépi varráshoz is megfelel minden jó minőségű cérna, de a vastagságát úgy ., válasszuk ki, hogy megfeleljen a textil anyagának, vastagságának és színének. Minél vékonyabb és finomabb az anyag, annál vékonyabb cérnával varrjunk. Nemes anyagok varrásánál ajánlatos gépselymet használni. Szintetikus cérnával mindenfajta textilanyag varrható

 

Jó tudni, hogy az újabb varrógépeknél sokszor van valamilyen „kitüntetett” cérna, amelyre a gép alapbeállításai vonatkoznak, és amelyikkel valóban legszebben varr a gép.

 

Általános tanácsok:

  • Ne sajnáljuk a pénzt jó minőségű cérnára
  • „Guba a gubához, suba a subához”
    • Mindig a textília összetételének megfelelő cérnát használjunk
    • A cérna színe legyen hasonló az anyag színéhez, vagy egy árnyalattal sötétebb. Kézi applikációnál nagyon fontos a színazonosság, más esetekben kevésbé. Sokszínű munkákhoz semleges szín dukál, például ekrű, vagy szürke. Sokan arra esküsznek, hogy a sötétebb folt színével kell a cérnának harmonizálni, sokan éppen az ellenkezőjére. Gépi varrásnál lehet a kettőt keverni, a felső szál lehet a sötét, az alsó világos, vagy éppen fordítva. Szerintem, ha a gép jól van beállítva, szorosan varr, akkor szinte mindegy, hogy a cérna milyen színű, csak gondosan le kell vágni a cérnavégeket, mert egy lógó fekete szál hátlapozás után „szépen” látszik egy világos folton keresztül.
  • Varrógépben az alsó és a felsőszál lehetőleg azonos legyen, de legalább azonos erősségű. De ez nem általános szabály, egyes gépeknél, többek közt a régi pedálos Singereknél az alábbi összeállításokat javasolják:

 

felső fonál

alsó fonál

½

100

150

1

80

100

1 ½

60

80

2

40

60

3

30

40

4

20

30

Megjegyzés. A ½-es tű a mostani számozás szerint a 70-esnek felel meg.

Speciális cérnák

Manapság ebből a témából talán még doktorálni is lehetne, de azért van pár cérnafajta, amit egy foltvarrónak is illik ismerni.

Férccérna

Fércelni varrócérnával is lehet, de aki sokat varr, annak érdemes beszerezni férccérnát. Gyenge minőségű, durva felületű, könnyen szakadó cérna. Amíg a varrócérnánál a hátrány, itt előny a gyenge szakítószilárdság. Továbbá durva felülete nagyobb súrlódást biztosít, nem csúszik az anyagban és így jobban összefogja az anyagokat, mint a varrócérna. Általában két féle fércet használunk: vékonyra sodort finom fércet vékonyabb anyagokhoz, mint például az amerikai pecsvörk anyagokhoz, és vastagra sodort fércet szövetruhákhoz, kabátokhoz. Helyesebben mondva, két félét használnánk, de férc cérna ki tudja miért, ki ment a divatból, és csak elvétve akad rá az ember lánya fehérszínű, közepesen vastag férccérnára. A quiltszendvics összeférceléséhez ez a legjobb cérna, ha ráakadunk, érdemes bespájzolni.

Gombfelvarró cérna

A varrócérnáknál vastagabb és jóval erősebb cérna. Mivel nem szakad könnyen,  kiváló ráncoláshoz, pl. jojó készítés, és pántkifordításhoz, kisebb macik és babák forgatható karjaihoz, lábaihoz**

Gomblyukvarró cérna

Erős és vastag cérna

Horgoló cérna

Vékonyabb változatai (60-as és 80-as számú) macik, babák forgatható karjainak, lábainak felerősítéséhez kiváló, továbbá waldorf babák fejformázásához

Hímző cérnák

A klasszikus foltvarrásnál ritka a hímzés, többnyire csak a krézi munkákon és redwork-ön látható. A modern munkáknál gyakoribb az előfordulása, és szalaghímzéseknél elengedhetetlen kellék. Krézihez, szalaghímzéshez a pamut alapanyagú több szálból sodort osztott hímző fonal ajánlható, és a kívánt vastagság 1,2 vagy több szál felhasználásával érhető el.

Igényes szép hímzéshez való a selyem hímzőfonal.

A hímző cérnák gyakori hibája, hogy vizesen fognak, nemcsak mosáskor eresztik a színűket, hanem a gőzvasaló alatt is. Az is előfordulhat, hogy azonos gyártmányú cérnák egyik színe tartós, a másiké nem. Így ajánlatos használat előtt minden egyes cérnát megvizsgálni. Általában elegendő, ha a színes cérnát vizes fehér rongyba burkoljuk, és megcsavarjuk.

Tűzőcérnák

A foltmunkák tűzéséhez, ruhadarabok steppeléséhez ajánlott a varrócérnánál erősebb tűzőcérna (a spulnin többnyire a quilting feliratot találjuk). Többféle színben és vastagságban kapható. Sőt nemcsak egyszínű, hanem tarka változatai is vannak, amelyekkel különösen dekoratív hatást lehet elérni. Többnyire sorminták gépi hímzéséhez is megfelelő.

Kézi tűzésnél használható a viasszal bekent varrócérna is.

Láthatatlan cérna

Monofil néven is ismert cérna olyan, mint a közismert horgászzsinór, illetve damil szál, csak vékonyabb. Készülhet nylonból és poliamidból. A nylon szálat jobb elkerülni, mert nm bírja a vasalást.

Tűzéshez szokás használni, varrata szinte láthatatlan, de némi csillogással jelzi, hogy ott van. Teljesen láthatatlanná akkor válik, amikor tűbe akarjuk befűzni. Nem könnyű feladat!

Különböző vastagságban kapható, továbbá világos anyagokhoz vannak világos változatai, és sötét anyagokhoz sötétebb fajták.

Díszítő cérnák

Se szeri, se száma a különleges felületi, vagy színhatást adó cérnáknak.

A díszítő cérnákat gépi varrásnál sokszor alsó szálként ajánlott használni, ilyenkor persze a munka visszája van felül, és így nem egyszerű dolog a mintákat pontosan a helyűkre varrni.

A fémszálas arany, ezüst, vagy egyéb színű, normál vastagságú cérnákat is ajánlatos alulra befűzni, de felső szálként is használható speciális varrógép tűvel.

Vízben oldodó cérna

Hogy ez a cérna mit tud? Varrni lehet vele, és később kimosható az anyagból. Hogy mire jó? Eddig én egyetlen felhasználási módját ismerem, az újmódi gépi trapuntó technikánál a mintát szokták vele elővarrni. Feltételezem, hogy fércelni, és egyéb segédvarratot is lehet vele készíteni, majd utána a cérna kihúzogatását megspórolhatjuk a munka vízbemártásával.

Ha netán szükséges, nem árt megkérdezni foltos társainktól, hogy használtak-e már ilyet, milyen gyártmányút, és valóban ki lehetett mosni. Ennek ugyan nyilvánvalónak kellene lenni, de nem az.  Biztos forrásból tudom,  van olyan gyártmány, amelyik alapos mosás után is megmarad nyomokban!

 

Gelencsérné Lazarovits Klára

2007. február